2012. május 21., hétfő

12. Ki jár jól az úton


            Ez egy nevetséges kérdés, mert a válasz csak az lehet, hogy mindenki. Erre van egy jó példa, akkor szoktam elmondani, amikor valaki arra panaszkodik, hogy az ismerőse olyan lassan halad, ő már elérte ezt meg ezt, de ez az ismerőse, vagy rokona, mindig visszahúzza azzal, hogy képtelen a fejlődésre. Vagy valakin azt látom, hogy visszaesett a fejlődésben, pedig már nagyon jól haladt. A példa a következő: el lehet jutni Győrből Budapestre autópályán is gyors autóval, nyilván jelen helyzetben ez a legrövidebb és legsebesebb út. És el lehet jutni Los Angelesen keresztül is, csónakkal, meg gyalog, meg persze mindenféle cikk-cakkban is. Kik vagyunk mi, hogy valakit korlátozzunk abban, milyen úton, mekkora sebességgel találja meg a benne lakozó Istent? Mindenkinek szabad döntése és joga, hogy mennyi kerülőutat tesz, hány életen át keresi magában a nyilvánvalót.

          Igen, amikor egy fejlődő lélek azt tapasztalja, hogy ha neki sikerült, akkor másnak is sikerülhet, ha ő olyan csodákban részesülhet ezáltal, akkor más is részesüljön és ne sajnáltassa magát, ne dagonyázzon a sárban, ne fuldokoljon az anyagi világ szorításában, hát ő már tudja, meg is mutatja a helyes utat szívesen, de miért nem hallgat rá senki, vagy csak kevesen, azok sem eléggé? Ugyan már. Nem tudhatjuk, hogy kiben milyen lélek lakozik, kinek mire van szüksége ahhoz, hogy megtalálja önmagát.  

         Van aki úgy csinál, mintha nagyon lelkes kereső lenne, mindenfelé kutat, csak éppen nem talál mégsem semmit, pedig már az 1000. tanfolyamra jár, annyit tud, hogy Jézus is csak leshetne, mégsem jut semmire. Nem baj! Neki az a jó tempó, még valamire nem érett meg. Hiába magyarázzuk ilyenkor, hogy mit kellene tennie, a válasz általában az, hogy de én annyira csinálom, hát nem látszik? És sajnos nem látszik. Így van ez jól.

         Gondoljunk csak bele, olyan a világ mint a zene, mondhatni a világ maga a zene. A zene dallamokból, hangzatokból, ritmusból, meg rengeteg más dologból épül fel. Hát hogy lehet megalkotni egy hangzatot, ha nincs alsó, vagy középső hangja? Akkor hiányos lesz, nem lesz olyan, amilyennek szeretnénk. Kell bele minden egyes hang ahhoz, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kell. Egy négyes hangzat nem épülhet 2, vagy 3 hangból, a nevében van, hogy 4 hang kell hozzá. Ne kényszerítsünk senkit, hogy ott legyen, ahol nem akar lenni, hogy olyan fejlődési szinten legyen, amire nincs kész.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése